Brazil Light

This light's concept was based on Terry Gilliam's dystopian satirical film,"Brazil"(1985).  The artistic direction throughout Brazil is said to be neither future or past, and yet a bit of each, label by some as 'retro-futurism'. The set design incorporates a network of ducts which run through the city, into businesses and homes, providing essential utilities such as; electricity, heating, air-conditioning and plumbing. The idea of the ducts as umbilical cords, bringing life and vital resources  to citizens, acts as metaphor for the intended function of the bureaucracy. In most cases, the ductwork entirely overpowers the structure of the room and destroys any ambiance that the owner tried to create.  

As ungainly as Brazil's ductwork looks, I found some aesthetic interest outside the purely functional form. I wanted to use this ordinarily mundane material to create a "retro-futuristic" light with an animate presence. Inside, the continuous wire support serves as a skeletal structure for the semi-translucent plastic walls, which act as the body's membranous skin. The way in which the duct is knotted, results in an asymmetrical object,  a body with various identities. As with all beings, a change in identity often leads to a change in personality, often leading to atmospheric alteration. Therefore, internally located is a long, flexible, multicoloured light, which acts as the organism's central nervous system. This canal permits signal transfer within the body, allowing it to respond or adjust to its surrounding environment, thus, completing the being. 

 
 

Functional Lighting, 2015 (IPA Bar, Neukölln)

For this project I was asked to design, and install functional lighting in four rooms for a new craft beer bar in Neukölln, Berlin. This project gave me the opportunity to combine function, with aesthetics, and allowed me an environment to practice my logical creativity.  With the time and budget available I was forced to source various preexisting forms, which I could then use as lighting components. My aim here was to design a lighting system which was elegant, minimalistic and functional, while considering aesthetic linearity between the four rooms. The use of the copper conduit, in which the lighting cables were run, was not simply functional, but also served as a guidance system for the customers.

The four lights above the bar were strategically placed between the timber bar posts requesting people to approach the bar in a vacant highlighted yellow brick quadrant. The aesthetics, however, matched the timber posts continuing the column like form. The hallway lights offer basic illumination, but due to the more minimal design approach and path-like copper conduit, these lights are purposefully uninteresting and serve somewhat like dim beacons guiding vessels to a more desirable location, which is the main sitting room in the bar. Here the path of copper ends and the lights are situated in the corners of the room, requesting patrons to disperse within the space. The final room has not yet been photographed, however it follows this same minimal, logical and linear design approach.